Omgangsregeling
Als ouder heeft u er recht op uw kind te zien. Handig is om alle gemaakte afspraken omtrent het zien en de omgang van uw kind vast te leggen in een omgangsregeling. Zo komt er bijvoorbeeld in te staan wie de ‘verzorgende’ ouder is en hoe vaak en wanneer de kinderen bij de niet-verzorgende ouder zullen zijn. Vaak komt de omgangsregeling in het verplichte ouderschapsplan te staan na de scheiding. Komen jullie er samen niet uit of willen jullie hier juridische hulp bij krijgen? Schakel dan onze familierechtadvocaat in.
- Familierechtadvocaat en mediator met 12+ jaar ervaring
- Heldere afspraken
- Een efficiënte en persoonlijke aanpak
Juridische hulp krijgen bij het opstellen van een omgangsregeling? Neem contact met ons op door te bellen naar 055 203 41 06 of stuur ons een mail. We helpen u graag.
Wat staat er in een omgangsregeling?
In een omgangsregeling staan alle gemaakte afspraken tussen ouders over de zorg en de omgang met de kinderen. Welke afspraken u en uw (ex-)partner maken bepalen jullie zelf. Vaak staat er in de omgangsregeling welke ouder de ‘verzorgende ouder’ is. De verzorgende ouder is degene die de meeste zorgtaken op zich neemt en is het vaakst bij het kind te vinden. Daarnaast bepalen u en uw (ex-)partner bijvoorbeeld:
- De omgang tijdens feestdagen en verjaardagen
- De omgang tijdens vakanties
- De verdeling van de dagen/nachten
Als u het met uw (ex-)partner niet eens wordt of bepaalde afspraken liever via een onafhankelijke mediator of advocaat wilt vastleggen, dan kunt u contact met ons opnemen.
Wat is het verschil tussen een zorgregeling en een omgangsregeling?
Zowel een zorgregeling als een omgangsregeling gaat over het hebben van contact met uw kind. Ook minderjarige ouder(s) of uw kind(eren) kunnen een zorg- of omgangsregeling aanvragen.
Het verschil tussen een zorg- en omgangsregeling is de ‘status’ van de ouder. Een zorgregeling vraagt u aan wanneer u beide ook het ouderlijk gezag hebben over jullie kind(eren). Wanneer u geen ouderlijk gezag heeft, dan kunt u een omgangsregeling aanvragen. U heeft namelijk wel recht op de omgang met uw kind.
Welke soorten omgangsregelingen zijn er?
Twee veelgebruikte omgangsregelingen zijn de ‘gebruikelijke’ omgangsregeling en de co-ouderschapregeling. Het grootste verschil tussen deze twee regelingen is dat bij een ‘gebruikelijke’ omgangsregeling één ouder vaak de verzorgende ouder is, waar het kind meer tijd doorbrengt dan bij de niet-verzorgende ouder.
Bijvoorbeeld:
- In het weekend zijn de kinderen bij de niet-verzorgende ouder en doordeweeks bij de verzorgende ouder.
Bij een co-ouderschapsregeling zijn jullie kinderen evenveel bij u als bij uw (ex-)partner. Hierbij regelen jullie vaak ook de financiële zaken anders.
Bijvoorbeeld:
- Uw kind is op de even weken bij u en op de oneven weken bij uw (ex-)partner.
Waarom een mediator of advocaat inschakelen?
We raden aan om een omgangsregeling altijd op te stellen met behulp van een mediator of advocaat. Onze mediator of advocaat kan u alles vertellen over een omgangsregeling en de eventuele gevolgen van bepaalde afspraken. Daarnaast kunnen onze mediator en advocaat goed beoordelen of de omgangsregeling in het belang is van het kind en haalbaar is. Mocht uw (ex-)partner niet willen meewerken met het opstellen van een omgangsregeling, dan is het inschakelen van een familierechtadvocaat nodig.
Wat gebeurt er bij het niet nakomen van de omgangsregeling?
De omgangsregeling dienen u en uw (ex-)partner met behulp van een mediator of advocaat in bij de rechter. Indien u of uw (ex-)partner bepaalde afspraken niet nakomt, dan kunt u de afspraak laten afdwingen bij de rechter. Voor het afdwingen van bepaalde afspraken heeft u altijd een advocaat nodig. Ook hier kan Familierecht Apeldoorn u bij helpen.
Contactgegevens Familierecht Apeldoorn
Wilt u een betrokken en ervaren mediator of familierechtadvocaat inschakelen voor het samenstellen van een omgangsregeling? Of wilt u hulp bij andere juridische kwesties, zoals scheiden, partneralimentatie, kinderalimentatie of ouderlijk gezag? Bel dan naar 055 203 41 06 of stuur ons een mail, zodat we samen uw kwestie kunnen oplossen.
Familierecht & Mediation Apeldoorn
Roggestraat 111
7311 CC Apeldoorn
Tel: 055 203 41 06
E-mail: info@familierecht-apeldoorn.nl